
Inom kristendomen symboliserar den vackra pionen rikedom, kvinnlig skönhet och helande kraft. Under medeltiden målades ofta pionens mogna frökapslar, eftersom det var frön och inte själva blomman som var betydelsefull och olika färger botade olika saker. Under denna tid använde läkarna både pionens rot och frön för att bota gulsot, magsmärtor, diarré, arbetssmärtor, epilepsi, vansinne, till och med mardrömmar.
Europa
Pionen har fått sitt namn efter Paeon, lärling till den grekiska guden av medicin och healande, Askelipos.
Det sägs att Paeon en dag var på uppdrag av Leto, Apolls mor och fruktbarhetsgudinnan, att få tag i en magisk rot som växer på Olympus. Denna rot skulle lindra smärtan för kvinnor i barnaföda. Aklepios blev både arg och svartsjuk över att detta uppdrag gick till hans elev så han hotade med att döda Paeon. Zeus räddade Paeon från Aklepios vrede genom att omvandla honom till en blomma, blomman vi idag kallar för pion. Det sägs även att ett frö från pionen hjälpte kvinnorna i antikens Grekland igenom de plågsamma smärtorna vid förlossning.
Paeon som blivit en duktig healare sägs även ha botat Hades - guden av underjorden, som hade sårats av Herakles, med pionens rötter.
Grekland
I Japan odlades pionen som trädgårdsväxt men dess rot användes även för behandling mot kramper. Populariteten av pionen spred sig och utvecklades även snabbt inom tatueringskonsten genom den japanska konstnären Ukiyo-es, illustrerade serialisering av en roman från Kina. Hans målningar av hjältar var besmyckade med tatueringar på lejon, drakar, koifiskar och pioner. Pionen ansågs därför som ett maskulint motiv som förknippades med en bekymmerfri attityd.
Japan
I Kina har pionen länge används som medicinalväxt innan det odlades som trädgårdsprydnad.
Många dikter och målningar gjorde uppror mot legenden som berättar om kejsarinnan Wu Zetian av Tangdynastin.
Det sägs att hon blev rasande när pionen vägrade blomma på hennes kommando, vintertid. Som straff blev de förvisade och på hennes order totalförstörda i huvudstaden.
I Kina har pionen används och odlats i över 4000 år och här finns hundratals sorter, varav endast ett fåtal i de centraleuropeiska trädgårdarna. Den symboliserar här både ära och rikedom.
Röda pioner är de mest önskvärda då de anses bringa lycka och firande medan vita pioner är mindre populära och relateras med döden. Den antikt klassade staden Louyang har ryktet av att vara pionodlingarnas centrum då pionerna i denna stad, sedan lång tid tillbaka, alltid varit landets mest berömmelsefulla.
Kina