
Barrotade pioner, alltså pioner i vila och utan jordklump bör helst planteras tidigt på hösten men även vårplantering är möjligt. Krukodlade pioner kan man däremot plantera året om.
NÄR
Pioner älskar sol vilket märks då det är där de blommar som bäst. Full sol är dock inte ett måste, tvärtom finns det en del sorter som föredrar något skuggiga platser. Vill du dock ge din pion bäst chans att trivas och blomstra så bör den få minst 6 timmars sol om dagen. Får den inte sitt dagliga behov av detta solljus kan produktionen av antal blommor likaså storleken på dem reduceras. Dessutom blir risken för svampsjukdomar betydligt större.
Det är viktigt att välja plats för din nya pion med omsorg redan från början. Skulle du senare vilja flytta på den kan den låta bli att blomstra i flera år efteråt.
LÄGE
Pioner är mycket anpassningsbara men de vill helst ha väldränerad, något sur jord (6,5 – 7,0 pH). Vid plantering i tung lerjord är det bra att använda sig av kompost eller en jordblandning för azaleor eller rhododendron, vilket gör att pionen har lättare att etablera sig i sin nya miljö och med tanke på alla år den kommer att pryda sin plats på din tomt, kan det vara bra att ge den en välkomnande start.
JORD
PLANTERINGSDJUP
För optimal tillfredställelse för både dig och din pion har djupet för plantering av roten stor betydelse. Rotklumpen bör inte placeras djupare än 5 cm ner under jorden. Det kan kännas märkligt att ha rötterna så pass nära markytan men dessa blommor behöver verkligen få känna på vinterkylan för att nå dvala och till våren producera nya friska knoppar.
UTRYMME
Ge pionen tillräckligt med utrymme att kunna växa fritt på, speciellt om du har eller planerar att ha fler pioner runtomkring. Dessa underbara växter är särskilt benägna att utveckla gråmögel om de planteras för tätt och de blir på så sätt även nekade fritt luftflöde. Värt att tänka på är att buskpioner lätt blir lite yviga och vill ha minst 1 meter att växa fritt på åt alla håll.
Gräv en grop på ca 30 cm och bottna med ett lager kompost eller gödsel, tillför sedan väldränerad och näringsrik jord. Det är viktigt att komma ihåg att rötterna inte vill planteras för djupt, då blommar de inte. Ögonen ska inte ligga djupare än 5 cm under jorden. Om din pion inte blommar kan en anledning vara att du grävt ner den för djupt.
HUR
Genom att gödsla med Algomin och träaska får man frodigare blomning året därpå. Var dock försiktig med att inte ge för mycket gödsel då detta kan leda till brännskador på plantan. Ko och perenngödsel kan man använda sig utav på våren. Extra kalk i jorden är ett stort plus.
GÖDSEL
Pioner är väldigt lättskötta växter men oftast behöver man binda upp dem eller ge dem stöd på annat sätt, då blommorna på den ofta blir både för stora och tunga för stjälkarna att bära upp. Bäst är att redan tidigt på våren ge den ett rutat perennstöd som skotten sedan kan växa upp igenom, på ett naturligt sätt.
VÄXTSTÖD
Täck gärna över plantan de första vintrarna då växten ännu är ung. Använd då gärna torvmull eller granris. På våren kan man vattna den lite, speciellt om det varit torrt, då slipper du intorkade knoppar. När plantan väl har etablerat sig behöver den inte täckas över så den vid det här laget är trofast och kan bli mycket gammal.
VINTERFÖRVARING

Plantering av örtpioner.

Plantering av Itoh pioner.